PODCAST

Ce păsări din zonele subpolare iernează în orașele României?

Dialog cu Dani Drăgan, biolog al Societății Ornitologice Române

„Toamna, păsările pleacă în țările calde”, așa ni se spune încă de la grădiniță. Dar ce se întâmplă când România devine, pentru unele specii nordice, „țara caldă”? În acest episod, discutăm cu biologul Dani Drăgan, de la Societatea Ornitologică Română, despre păsările care aleg să petreacă iarna la noi, pentru că aici găsesc ape neînghețate și condiții mai bune decât în Siberia sau Peninsula Scandinavă.

De la lebăda de iarnă la pescărușul ghețurilor, de la cufundarul polar la mugurarii colorați care coboară din munți, păsările vin în fiecare an în România pentru a căuta hrană și pentru a supraviețui frigului. În timp ce înregistram, un pescăruș sur, obișnuit mai degrabă cu zonele subpolare, ne-a făcut o surpriză și a apărut chiar pe lacul din Parcul Tineretului, aflat în inima Bucureștiului.

Aflăm mai multe despre migrația de iarnă, despre cum variază prezența acestor specii și despre importanța spațiilor verzi urbane și a lacurilor pentru biodiversitate. Un episod care ne arată că orașele noastre pot deveni adăposturi temporare pentru viețuitoare venite de foarte departe.

× închide