PODCAST

Care ar putea fi legătura dintre agricultura viitorului și arborii fructiferi? 

Dialog cu Louis De Jaeger, peisagist specializat în agricultură regenerativă

Louis De Jaeger, unul dintre invitații Climate Change Summit, vorbește despre nevoia urgentă de a regândi felul în care producem hrană, într-o lume în care solurile fertile devin tot mai rare.

Astăzi folosim prea multe pesticide și îngrășăminte, consumăm multă apă și cultivăm prea des aceleași plante, în regim de monocultură. Rezultatul? Soluri tot mai degradate și culturi vulnerabile la fenomene meteo extreme.

Louis explică motivul pentru care cerealele, plante anuale, nu reușesc să dezvolte rădăcini adânci și rezistă cu greu secetelor prelungite. Soluția, spune el, nu este să renunțăm la grâu sau porumb, ci să plantăm mai multe plante perene, arbori și arbuști fructiferi, care mai mult timp. Acestea nu au nevoie de însămânțare anuale și rădăcinele adânci le-ar permite să reziste mai ușor secetelor.

În interviu, am vorbit și despre conceptul de „food forest”, o viziune în care natura și agricultura lucrează împreună. Iar o simplă inovație, cum ar fi adăugarea a 1% făină de castane în cea de grâu, ar putea echivala cu împădurirea unor suprafețe uriașe.

× închide