Plimbare printre arborii remarcabili ai Bucureștiului
Știați că România are o lege a arborilor remarcabili? A intrat în vigoare în aprilie 2023 și, conform acestei legi, un arbore remarcabil trebuie să îndeplinească unul dintre următoarele criterii:
– să aibă cel puțin 160 de ani;
– să aibă o circumferință minimă (măsurată la 1,3 metri de sol), care diferă de la o specie la alta (circumferința minimă pentru un tei remarcabil este de 3 metri, în vreme ce la gorun este de cel puțin 4,5 metri);
– să aibă o poveste / legendă care să demonstreze importanța sa la nivel local sau național.
Așadar, arborii care îndeplinesc măcar unul dintre cele trei criterii nu pot fi tăiați. Cu o mențiune importantă: legea nu se referă la arborii din fondul forestier. Simplificând, arborii declarați și înregistrați ca fiind remarcabili trebuie protejați.
Problema este că la un an de la intrarea în vigoare a legii, încă nu au fost publicate normele de aplicare. În lipsa lor, legea arborilor remarcabili este inaplicabilă și a devenit o altă formă fără fond.
Culmea, la nivel national, peste 4.500 de arbori care îndeplinesc criteriile legii au fost inventariați deja pe www.arboriremarcabili.ro, platformă administrată de ecologul Tibor Hartel (totodată, și unul dintre inițiatorii legii). Important de știut: platforma arboriremarcabili.ro este o inițiativă a societății civile și nu trebuie confundată cu baza de date oficială pe care statul român trebuie să o pună la punct (într-un viitor incert), concomitent cu normele de aplicare.
Tragem un semnal de alarmă asupra acestei probleme, miercuri, 17 aprilie, de la ora 20. Ca să îmbinăm necesarul cu plăcutul, ne vedem în fața Parcului Cișmigiu (intrarea dinspre Primăria Capitalei, la intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu strada Ioan Zalomit) și facem un tur al arborilor din zonă care îndeplinesc condițiile pentru a fi declarați monumentali.
Ghizi ne vor fi Florin Stoican, președintele Rețelei Pentru Natură Urbană și unul dintre inițiatorii legii arborilor remarcabili, și Alex Mexi, peisagist și specialist în domeniul protejării monumentelor istorice.
Pentru o bună organizare, vă invităm să vă înscrieți aici:
https://forms.gle/9ivyBVNW1smMs1Ek8
Turul este gratuit și durează aproximativ o oră. Coordonatele GPS ale punctului de întâlnire sunt acestea:
https://maps.app.goo.gl/oo61jej2yssRTdH57
…………………….
Evenimentul este realizat în cadrul proiectului Rețeaua Pentru Natură Urbană, susținut de BRD Groupe Societe Generale.
…………………….
#ReteauaPentruNaturaUrbana #BiodiversitateUrbana #NaturaUrbana #OutdoorActivities #ActivitatiInNatura #nature #natura #arbori #arboriMonumentali #ArboriRemarcabili #LegeaArborilorRemarcabili
#ParculCismigiu #Cismigiu #trees #MonumentalTrees #tree #monumentalTree