Noutăți

 
cd5f1d84 poza 1

Până pe 15 martie, pescuitul este interzis la mai puțin de 500 de metri de podurile cu picior

Implicit, restricția se aplică și pe podul de la vărsarea Dâmboviței în Lacul Morii și în zona adiacentă acestuia. După cum v-am semnalat într-o postare de Facebook, în zonă au fost observați cufundari polari prinși în gută și în plase de pescuit. Măsura a intrat în vigoare pe 17 ianuarie 2024, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Ordinului de Prohibiție pe 2024. Pentru mai multe detalii despre ce prevede ordinul, dați click aici.

d4ee6c89 poza 2

Vă rugăm să aveți puțină răbdare și să citiți articolul până la capăt.

 

Chiar dacă pare ciudat la prima vedere, pescuitul în zona podurilor a mai fost interzis între noiembrie și martie și în trecut. Simplificând, în zona podurilor cu picior, apa este mai adâncă și, pe timpul iernii, este și ceva mai caldă. Așadar, acolo tind să se adune foarte mulți pești și interzicerea pescuitului în zonele și perioadele menționate este o măsură de protecție. Indirect, aceste măsuri de protecție sunt benefice și pentru păsările acvatice, nu doar pentru pești.

Deloc întâmplător, în zona podului de la vărsarea Dâmboviței în Lacul Morii chiar vin mulți oameni să pescuiască. Problemă e că mulți dintre ei folosesc o tehnică numită popular “la parașută”. Acest tip de pescuit constituie ț (pe tot timpul anului și în toată România) și se sancționează cu amendă de 1.000 de lei.

La sfârșitul lunii ianuarie, am însoțit pe Lacul Morii un grup de voluntari de la SOR București. Chiar în zona de vărsare a Dâmboviței în lac, au strâns plase de pescuit rupte și abandonate, exact în genul celei în care s-a prins cufundarul din imaginea de mai sus. Nici liniile de undiță sau lansetă strânse de pe mal nu au fost chiar puține, dar marea problemă o reprezintă plasele. Și da, am văzut oameni care pescuiau “la parașută”. Mergând în sus pe cursul Dâmboviței, după cum se poate vedea în ultimele fotografii, cei de la SOR au găsit și alte tipuri de deșeuri, în cantități impresionante.

 

ă ?

  1. Dacă vedeți oameni pescuind în zona podului de la vărsarea Dâmboviței în Lacul Morii (și alte poduri cu picior), vă rugăm, atrageți-le atenția că nu au voie să facă acest lucru până pe 15 martie. Ordinul de prohibiție abia a intrat în vigoare și e foarte posibil ca pescarii să nu cunoască interdicția legată de poduri.
  2. E foarte posibil ca nici autoritățile să nu cunoască acest act normativ. Prin urmare, dacă sesizați nereguli, e de dorit să ț ț , , ț ț ă ș ă ț ă , menționându-le Ordinul de prohibiție pe 2024 și interdicția de a pescui în zona podurilor. Ar fi util să faceți și poze și, la nevoie, puteți suna și la 112. Important de știut: ț ă ț î ă ț .
  3. Oricând și oriunde vedeți pe cineva că pescuiește “la parașută” (aruncă o plasă folosind lanseta), sesizați instituțiile amintite mai sus.

 

Dacă tot ați ajuns până aici, ne-ar prinde bine un share. Vă mulțumim!

 

Credit foto: Daniel Mîrlea / FORONA (fotografia din dronă),

Ștefan Duluță (fotografia cu cufundarul polar),

Livia Gyongyosi (ultimele 3 fotografii).

 

#ReteauaPentruNaturaUrbana #BiodiversitateUrbana #Bucuresti #LaculMorii

 

× închide