


Informații proiect
Despre proiect
Suprafața
Aria protejată propusă are o suprafață de 238 ha.
Istoricul
Aria protejata, Someșul Inferior este o porțiune a râului care trece prin Municipiul Satu Mare. Peste rau trec trei (imediat patru) poduri dedicate pentru traficul auto, una pentru trenuri, și două poduri doar pentru pietoni. Zona se află între digul Someșului, de la Ambud, Martinesti, Păulești, Satu Mare până la Vetiș. Este important de menționat faptul că de la Ardusat până la granița cu Ungaria râul este desemnat ca și arie protejată Natura 2000, numit Someșul Inferior. Porția de râu mai sus menționat (care este propusă să devină arie protejată) nu este inclusă în arie protejată Natura 2000, dar reprezintă un coridor ecologic între cele două porțiuni ale sitului.
Tipul de peisaj
Fiind o portiune inferioara a unui curs de rău mare, peisajul este dominat de habitate de ape lent curgătoare înconjurată de arbori. De multe ori pe mal se găseşte numai un şir de arbori – plop alb şi negru şi salcie albă – de-o vârstă de aproximativ 70-80 ani, combinate iar se de suprafeţe întinse de terenuri arabile.
Utilizare actuală, amenințări, jurisdicție/ autoritate responsabilă, legislație aplicabilă care presupune orice tip de protecție (e.g. legea apelor), inclusiv ghiduri/ bune practici (unde există)
Zona propusă ca și arie protejată este o zonă urbană, periurbană. Majoritatea suprafeței se află într-e cele două diguri. De aceea (după CORINE Land Cover) găsim terenuri folosite ca și:
112: Discontinuous urban fabric – Zonă urbană discontinuă
121: Industrial or commercial units – Unități industriale sau comerciale
142: Sport and leisure facilities – Facilități sportive și de agrement
231: Pastures – Pășunile
243: Land principally occupied by agriculture, with significant areas of natural vegetation – Teren ocupat în principal de agricultură, cu suprafețe semnificative de vegetație naturală
211: Non-irrigated arable land – Teren arabil neirigat
511: Water courses – Cursuri de apă
Cerințe de management și oportunități de valorificare în comunitate
Cerintele de managament:
- montitorizare speciilor protejate
- protejarea speciilor și habitatelor naturale
- eliminarea speciilor invazive
- permiţând doar intervenţii care nu au un impact negativ asupra naturii
- Râul Someș este zonă iubită și frecventată de pescari sportivi din județ. Pescuitul este permis în râu după eliberarea legitimatiei de pescuit în perioada permis de lege. Populația orașului folosește zona pentru scopuri recreative, fac plimbări, alerg sau pedalez pe dig, fac plajă, sau un grătar, în zona special amenajată pentru acest scop.
- Transportul pe apă este inexistent în râul Someș, datorită de fluxul de apă variabilă și scăzută. Sunt două asociații sportive care fac caiac pe râul Someș: Caiac Smile Satu Mare și Nomad Kayak.