PODCAST

De ce sunt protejate lipitorile medicinale, ciorile de semănătură, melcii de livadă și alte specii comune?

Dialog cu biologul Alexandru Stermin

În acest episod, descoperim că viețuitoare aparent banale sunt, de fapt, protejate la nivelul Uniunii Europene. Și nu întâmplător!

Alături de biologul Alexandru Stermin, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, discutăm despre cum intervențiile umane au afectat semnificativ ecosistemele acestor specii. De exemplu, populațiile de lipitori au scăzut drastic în ultimele două decenii, în special din cauza pierderii zonelor umede și a poluării cu pesticide. Aceleași zone joacă un rol vital și pentru oameni: absorb dioxidul de carbon, rețin apa în caz de inundații și atenuează efectele schimbărilor climatice.

Chiar dacă lipitoarea medicinală, cioara de semănătură sau melcul de livadă nu se află pe lista speciilor amenințate cu dispariția, ideea de a le proteja din timp vine dintr-o înțelegere mai profundă a relațiilor din natură. „Direct sau indirect, toate depind de toate”, explică Alexandru Stermin. Iar când dispar speciile de lângă noi, nu suntem nici noi departe de pericol. Protejându-le pe ele, ne protejăm pe noi înșine.

× închide