Arbori remarcabili

Data: 12 Aprilie⋅15:00 – 16:30
Locația: https://maps.app.goo.gl/UJP5yMnidnb3xAyJ6

Dacă ar putea să vorbească, uriașii verzi ne-ar povesti despre generațiile care au stat la umbra lor, sau despre cum au supraviețuit secetelor și furtunilor. Oamenii de știință au învățat să îi „asculte” și au aflat multe lucruri despre clima ultimelor secole (uneori, chiar milenii).

Un astfel de arbore monumental, un frasin (Fraxinus excelsior), se află în Parcul Carol din București. Potrivit legii arborilor remarcabili, intrată în vigoare în aprilie 2023, acest arbore și alții ca el nu pot fi tăiați. Problema este că la doi ani de la intrarea în vigoare a legii, încă nu au fost publicate normele de aplicare. În lipsa lor, legea arborilor remarcabili este inaplicabilă.

La nivel național, peste 5.600 de arbori care îndeplinesc criteriile legii au fost inventariați deja pe www.arboriremarcabili.ro, platformă inițiată de ecologii Tibor Hartel și Viorel Arghiuș (totodată, inițiatori ai legii). Platforma menționată este o inițiativă a societății civile și nu trebuie confundată cu baza de date pe care statul român trebuie să o pună la punct, concomitent cu normele de aplicare. Desigur, autoritățile ar putea să folosească datele strânse deja, dar asta e altă poveste…

Tragem un semnal de alarmă sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 15, în Parcul Carol, chiar la umbra frasinului monumental. Ne întâlnim la intrarea în parc, din dreptul Fântânii Zodiac.

Arborii remarcabili nu sunt doar spectaculoși. Frasinul din Parcul Carol și alții ca el ne fac suportabilă viața în orașe, iar descendenții lor au șanse mai mari decât ai altor arbori să se adapteze climei care se schimbă într-un ritm tot mai alert.

Veți afla mai multe despre acest subiect de la Florin Stoican, președintele Rețelei Pentru Natură Urbană și unul dintre inițiatorii legii arborilor remarcabili. Pentru o bună organizare, vă invităm să completați formularul următor:

https://forms.gle/R4LdGDFMEM8t3iyh6

× închide